Vinkit

Tänne kasaan vaelluksilla ja vaelluksista opittuja vinkkejä.
Jotkut saattavat siirtyä varustelistaukseenkin, mutta turha näitä on tarkasti laskea…ja jotkut vinkit voivat olla sellaisia, että niitä ei tule ikinä toteutettua, mutta säilötään ne vinkkilistaan jemmaan:

 1. Joen ylitykset:
  • jos vettä on liikaa bootsit jalassa ylitykseen kävele pohjaa pitkin crockseilla, joissa tiukat lenkit, jotta eivät mene virran mukana. Sukatkin jalassa voi tallata -sukat ei tosin suojaa teräviltä kiviltä ja mahdollisilta haavoilta.
  • Rinkan hihnat on syytä pitää auki, jotta saat sen selästä pois jos kaadut. Näin ainakin vuolaassa syvemmässä vedessä. Toisaalta toinen koulukunta sanoo, että heiluva rinkka heikentää tasapainoa.
  • Älä hypi kiveltä kivelle -se on vaarallisin taktiikka ja splutaat helpoiten.
  • Vaellusklapi(t) auttaa ylityksissäkin.
 2. Kenkien kuivatusvinkki: lämmitä sopivan kokoisia kiviä ja laita ne kenkiin. Kiviä on usein valmiina tupien kamiinan päällä.
 3. Ota varapohjalliset aina mukaan. Näin kengät on aina ainakin liki kuivat.
 4. Reagoi heti just jos kävellessä huomaat, että johonkin kohtaan jalassa koskee, varvasta hiertää tms. Tutki ja suojaa hinkkauskohta nilkkateipillä tai compeed-läskillä. Jos olet polvivaivainen, niin polvituki jalkaan heti jos tuntuu vähänkin tarvetta siihen.
 5. Sama pätee rinkkaan. Rinkkaa kannattaa kantaa ”perseellä”. Lanteilla. Ja jos kantamus johonkin sattuu ja painaa, niin tarkasta, että kaikki remelit on tiukattu sopivasti. Selän korkeutta voi testata ja säätää uudelleen. Jos ei auta, pakkaa kamoja uudelleen, jotta painopisteet vaihtuvat ja testaa olkapää ym säätöjä.
 6. Osta vaellusanorakki Kuopiolaiselta R-collection firmalta (netistä tai ainakin Kuopiosta löytynee kivijalkakauppa). Saat kuulemma tilattua tehtaalta takkisi omien mieltymyksien mukaan eli esimerkiksi anorakin, jossa ei ole rinkan hihnojen alle jääviä sivutaskuja ja vaikka brodeerauksenkin takkiin.
 7. Syö maitohappobakteereja koko vaellusmatkan ajan. Maha voi paremmin.
 8. Jos teltassa tulee kylmä, niin lankuta makuupussissa. Keho lämpenee vikkelään.
 9. Rinkkaan voi nakkaa mukaan muutaman kertakäyttöisen käden -ja/tai varpaanlämmitin pussit. Kuumenevat ilman vaikutuksesta ja antavat hyvällä teholla lämpöä jopa 7 tuntia esimerkiksi makuupussissa. (n.4€ 2kpl). Käyttökelpoisia, vaikka ”parasta ennen” päiväys olisi mennyt. Jos käytät vähemmän aikaa, niin laita pussi pieneen minigrippiin, niin pystyt hyödyntämään lämpöpussia koko luvatun toiminta-ajan.
 10. Lämpöpeitto toimii kantopaareina hätätilassa, mutta myös tuulenpitävänä varapeittona niin tauoilla kun yölläkin. Lämpöpeiton voit tilata SPR:ltä (noin kympillä) ja Haltillakin ym. on omansa tarjolla.
 11. Kuivata rohkeasti ruokaa mukaan. Jauheliha on helppo kuivata. Suppilovahverot ja vihannekset antavat potkua moneen pataan. Nakit on työläämpiä kuivatettavia, mutta voi että, kun ne palkitsevat syöjänsä vaelluksella. Melkeinpä mitä vaan voi kuivattaa ja kantamukset kevenee ja patoja lisukkeeksi. On myös valmis retkiruokiin verrattuna kovin edullistakin.
 12. Kopioi vaelluskartasta oma reittiosuus, tee siihen tarvittavat muistiinpanot ja kontaktoi kartta. Helpompi lukea ja käsitellä kuin isoa karttaa.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s