Varusteitani

  • Rinkkana Vauden Cimone 55+8 litraa. Enpä ole löytänyt tästä huonoja puolia.
    Kaverilla on Haltin rinkka, jossa sivutaskut on kokonaan rinkan sivuilla eli ns.erillisinä, vetoketjuilla kiinni. Se on toimiva systeemi ja antaa oikeasti lisätilaa. Tässä Cimonessa (niinkuin monissa muissakin rinkoissa), kun täytät sivutaskuja, niin niiden tavaramäärä myös pienentää sisätilavuutta eli se nyt mainittakoon miinuksena. Nykyiset Cimonet taitavat olla 55+10l, mutta muuten melko sama kuin tämä minun ”reppu
  • Ensimmäisen vaelluksen tein lainarinkalla, joka oli Halti Green 75. Ei siinäkään mitään vikaa ja on itseasiassa minulla lainassa vieläkin.👍 Omistaja saa säilyttää sitä mun kellarissa.
  • Haltin laavuteltta, jossa mieheni kanssa makaamme tyytyväisinä. Tykkään mallista tosi paljon, sillä telttaan on helppo tulla ja helppo lähteä ulos, kun oviaukko on korkea. Kivan tilava ja voi vaikka tähtiä tarkastella ison verkko-oven läpi. Vesipilarit on sitä luokkaa, että mukana on kevytpressu katon päälle, niin yöllisessä rankkasateessa on turvallisempi olo. Isotkin rinkat mahtuvat hyvin sisälle kahden hengen reissulla. Citysiskomme ovat laavuun liian herkkiä ja palelevia :).
  • Yhdellä siskolla on tsekkiläisen valmistajan Hannah merkkinen teltta (n.+3kg putkien kanssa kolmelle hengelle). Telttaa on kahden ja kolmen hengen telttana. Molemmilla puolilla on oma eteinen eli omat absidit. Ruotsin reissulla meillä oli teltta lainassa ja oli toimiva paketti! Hintakin houkuttaa, sillä sen saa alle 2oo eurolla.
  • Makuupussit: Halti Arctic 7 ja Halti Airlite400. Jälkimmäistä käytän eniten (Halti, Kungsleden, Ukk jne.) eli paino on vain tuo 400 gr ja vie vähän tilaa rinkan sisällä. Lisukkeena silkkipussi (Cocoon) josta en enää luovu. Miellyttävän tuntuinen ja lämmin. Ukolla on ”vietnamilaisten naisten” ompelema silkkipussi ja kelpo kamaa sekin ja sillä Haltin Arctic15 pussina. Haltin Arctic15 pärjäsi loisteliaasti jokunen vuosi sitten Retki-lehden testissä ja löi untuvan määrällä monet muut nimekkäät verrokit.
  • Haltin pikkuinen retkityyny ja siinä söpö enkelityynyliina 💖
  • Yöasuna jalkoihin Merino villasukat ja merino alusasu (omani on norjalainen merkki, ei HH) + tarvittaessa ohut puuvilla/neulepipo ja ohuet alussormikkaat (craft/hellyhansen) .
  • SPR :n lämpöpeitto. Toimii yöllä tuulenpitävänä lisäpeittona ja tarvittaessa paareinakin. Haltin vastaavatuote on myös hyvä ja siinä on lenksutkin. ”Folio” avaruuspeittojen kahina ei ole mukavaa (ollaan käytetty sitä teltan pohjalla lämpöeristeenä, jos sellainen on rinkasta löytynyt) ja onhan kestävä lämpöpeitto monipuolisempi. Yksi pieni pyyntö: jos makaat jossakin yhteismajoituksessa, niin älä käytä folio-avaruuspeittoa. Ihan järkky kahina aina asentoa vaihdettaessa! Huhhuh.
  • Makuualustana on ollut vaellusurani alusta asti Thermoliten haitarimalli. Siitä en luovu. Se on ehdottoman hyvä alusta ja sillä ottaa päiväunet tauoillakin. Ottaa kyllä oman tilansa rinkan ulkopuolella, mutta kun ei paina mitään. Plussia paljon enempi eli siinä pysyn!
  • Nyt pari vuotta olen laittanut haitarialustan alle vielä Vauden puhallettavan perusalustan (ovh lienee 50 euron hujakoilla). Helppo puhaltaa täyteen ja tyhjentää, vaikka on vain yksi suutin.

Kuten huomaatte, niin yöuniini satsaan, onhan lepo tärkeä osa retkeilyä. Buranat ja Dolanit lääkkeistä kuuluvat nykyisin myös uniasusteisiini 😉

  • Bootsit. Jalat, joissa on korkeat jalkapöydät, kippuravarpaat ja pottuvarpaassa nivelrikon enne eivät ihan mihin tahansa kenkään istu kivuttomasti eli riittävän tilavat ja kiertojäykät kengät kiitos. Aloitin harrastukseni Asolon nahkabootseissa. Hyvin palvelivat, kunnes pilasin ne kuivattamalla liian likellä kuumaa kaminaa. Norjan reissun niillä vielä tallasin ja sitten jätin ne reissun päätteeksi Ortnevikin koulun roskikseen.
      • Seuraavaksi ostin Merrellin Outbandit. Testasin nyt Outbandin ei-nahka-version. Niillä kävelin Caminon, Hadrianuksen muurin kupeen Skoteissa ja jokusen muunkin retken eli kyllä 1000 kilsaa meni rikki noilla bootseilla. Hintsusti olisi voinut olla leveyttä minulle lisää, mutta muuten oivalliset. Montenegrossa huomasin pohjien kuluneen liukkaiksi eli kyllä Vibramin pohjatkin joskus kuluu. Hieman haikeudella luovuin niistä Dubrovnikissa. Jätin kengät kadulla roskiksien viereen ja niin jätti miehenikin omat todellakin loppuun tallatut Haltin nahkaiset vaellusbootsit, niin jollekin ne siitä vielä kelpasivat.
      • Nyt (v.2015) ostin Merrellin uuden mallin CRESTBOUND Gore-Tex bootsit. Vibramin pohjat, nahkaa, leveä lesti ja varpaat nauttii! Kävelin kengillä Kukuljärven 8 kilsan reitin ennen Kungsledeniä ja olivat heti niin hyvät, että ei ollut tarvetta ajaa niitä sisään enempää. Olen myyty! Aion hankkia toiset samanlaiset niin sitten mulla on hyvät jemmakengätkin olemassa.
        • Itse en usko kalvokengistä luopuvani. Siihen on luonnonsuojelullinenkin peruste ja periaate. Luonnon on säilyttävä mahdollisimman koskemattomana eli polulla oleva vesi ei saa haitata kävelyä, joten mielestäni vaeltajien on tallattava siinä originaalilla polulla. Emme saa tehdä rinnakkaispolkuja ja tallata reittejä leveiksi. Luontoa on suojeltava ja säästettävä ollaanpa sitä missä tahansa! Omalla etupihalla tai toisten takapihalla.
    • Joenylityksiin + tauoille otan mukaan Crocsit, joissa lenksut. Varakenkinä mukana joskus kevyet ja pieneen tilan menevät Merrell Barefootit. Ajattelen, että jos bootsit menee rikki, niin Barefooteissa on kuitenkin Vibramin pohja, jolloin niilläkin pystyy etenemään. No, pakon edessä kävelee crocseillakin.
    • Sukat. Näihinkään ei ole yhtä oikeaa vastausta ja merkkejä löytyy. Itse en pidä paksuja sukkia kuin yöllä. Pidän lähinnä ohuita liner-sukkia ja X-socksin light-sarjan sukista tykkään. Jalat on niissä aina kuivat, mutta jossakin mallissa on kyllä reunus aika tiukka. Esim. Bridgedalen coolmax linerit ok. Kunhan ei ole puuvillasukkia niin ok.
    • Vettäpitäviä pöksyjä ja takkeja löytyy kaapistani hieman eri lämpötiloille. HellyHansenin strech takkia verkkovuorella ja Peakin vuoretonta. Nyt viimeksi on ollut mukana Haltin 200gr keltainen takki ja saman sarjan housut. Housut olikin ukon housut. Luulin että mullakin on sellaiset, mutta ei muuten ole 😌. Hyvin pärjäsin, vaikka lahkeet oli hieman liian pitkät. Omat vettäpitävät pöksyt on Peak Performancen strech Hype- housut ja löytyy Peakin ikivanhat, mutta hyvät ”kovakalvoiset” Gore pöksyt (Hetta-Pallaksella oli ne mukana). Vievät vain enempi tilaa kuin nuo muut, eivätkä ole niin gramman-viilaus-ystävälliset.
    • Katkohousut on mun mieleeni. Viimevuonna minulla oli (Haltilla) Haltin miesten pöksyt, kun miesten malleissa on aina paljon enemmän taskuja. Haltin vastaavassa naisten mallissa on taskuja vähän, mutta muutenhan ne on hyvät pöksyt ja siis sellaisetkin minulla on. Jo toiset menossa. Kungsledenillä jalassa oli Columbian maastokuviolliset housut, joista sai rullattua lahkeet ylös. Kaikki ovat hyviä. Se on etsittävä itselleen mieluinen katkovetskarin kohta ja malli+ nopeaan kuivuva materiaali. Strech on miellyttävä käytössä. Toimivia pöksyjä on maailma täynnä ja merkkejä taas noin miljoona.
    • Pitkähihaisia ja t-paitoja. Teknisiä treenipaitoja, joita on helppo pestä matkallakin ja kevyt kantaa. Näihinkään ei suurta viisautta tarvita eli itelleen sovipa malli ja mieltä ilahduttava väri.
      • Astiat. Aterimeni on kevyttä titaania ja eipä vaelluksella oikeastaan tarttee kuin lusikkaa taittoveitsen lisäksi. Varmaan jokaiselta tallaajalta löytyy Spork Light My Fire muovilusikka/haarukka/veitsi yhdistelmä. Niin siis minultakin varalle, jos kadottaa toisen. Kahvikupiksi kuksa on minun aamukahvi tarpeelle liian pieni, joten mulla on Clas Olssonin 2,5-3dl muki kahville ja Edelridin musta mukimallinen kippo ruoalle. Myös kasaan menev kuppi+lautanen ok ja pakattavampia tietty. Kummatkin kipot toimivat juomille sekä ruoille, mutta tykkään erottaa kupit, niin ruokakipon rasvapinttymät ei sekoitu kahviini ;). Kattilat ja keittimet valitaan sen mukaan, kuinka paljon on porukkaa mukana. Edelridin kattilat ovat kestäviä, näppärästi pakattavia, helposti puhtaanapidettäviä ja kohtuuhintaisiakin.
    • RUOKA: Kannattaa kuivattaa ruokia mukaan, niin keventää kantamuksiaan. Netti pursuaa ohjeita ja periaatteessa kaiken voi kuivattaa -paitsi ehkä cherryn. Kaveriksi pata/pastapusseja, sillä valmiit ”oikeat” retkiruoat on melko hintavia. Kuivatun jauhelihan ja suppilovahveroiden lisäksi patapussi ja nakkipatapussi kuivatuille nakeille jne. Nam! Mieti pakkaamista, jotta aiheutat mahdollisimman vähän roskaa reissullansa. Purkaa pakkauksia ja yhdistele. Reissun puuroryynit yhteen minigrippiin, välipalakekseistä turhat pakkauspaperit pois ja kaikki samaan minigrippiin jne.
    • Jokainen voi päättää hygieniapuolen. Mulla on aina dödö ja huulipuna mukana. En luovu. Shampoota, jossa hoitoaine valmiiksi mukana, laitan pieneen silikonituubiin ja sillä pesen mahdollisuuksien mukaan itseni ja vaatteeni. Muutoin ”savet”pesut. Yövaatteet pidän aina omassa kuivapussissa tyynyn ja makuupussin ym kanssa, niin pysyvät raikkaina.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s